31
okt

Masterclass viool Liza Ferschtman

ArtEZ Conservatorium Zwolle | 13:30 tot 17:30 uur.

 

Violiste Liza Ferschtman geeft een masterclass viool aan de winnaars van het Britten Concours 2020. Deze masterclasses zijn openbaar en gratis toegankelijk. Er worden drie of vier masterclasses gegeven. Het is mogelijk om bij de wisseling van masterclass deelnemers de zaal binnen te komen. 

Liza Ferschtman soleerde bij vrijwel alle Nederlandse orkesten en verder bij onder meer het London Philharmonic Orchestra, de orkesten van Dallas, San Francisco en Hongkong, de Staatskapelle Weimar, de Essener, Bremer en Stuttgarter Philharmoniker en het Symfonieorkest Vlaanderen. Met het Boedapest Festival Orkest onder leiding van Iván Fischer maakte ze in 2013 haar debuut in Montréal en New York. In 2012 was ze de solist bij het lustrumconcert van het Britten Jeugd Strijkorkest met 'de Lente' van Astor Piazzolla. Ook gaf ze in dat jaar de masterclass aan de winnaars van het Britten Vioolconcours 2012.

In 2017 debuteerde ze in Wigmore Hall in Londen. Kamermuziek speelt ze met vele collega’s, onder wie Enrico PaceInon BarnatanJulius DrakeJonathan BissAlisa WeilersteinChristian PoltéraAmihai GroszSharon Kam en Mahan Esfahani. De violiste is sinds 2007 artistiek leider van het Delft Chamber Music Festival, waar ze elke zomer een thematische programmering neerzet met musici van internationale allure.

Solorecitals zijn belangrijk voor haar en op cd bracht ze solowerken uit van Bach, Ysaÿe, Biber, Bartók en Berio. Een van haar eerste grote inspiratiebronnen was violist Philipp Hirshhorn, die haar vanaf haar vijfde les gaf. Later studeerde ze in Amsterdam bij Herman Krebbers, in Philadelphia bij Ida Kavafian en in Londen bij David Takeno.

In 1997 won Liza Ferschtman het Nationaal Vioolconcours ‘Oskar Back’ en in 2006 ontving ze de Nederlandse Muziekprijs.