Concours 2017

In het gezellige gebouw van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle beleefde het publiek op 18 en 19 maart 2017 een fantastisch muzikaal weekeinde, met magische momenten, tijdens het Britten Concours. Het concours, dit jaar een cello- en altvioolconcours, trok 32 cellisten en 11 altviolisten uit heel Nederland. De vakjury was verheugd over het niveau van de deelnemers. Een veelbelovende nieuwe generatie jong strijktalent kwam op het concours af en streed om de prijzen.

Naast hun eigen keuzewerk moesten alle deelnemers ook verplichte werken voor cello en altviool uitvoeren. Voor cello was dat voor categorie 1 de Sonate in a klein RV43 deel 1 (largo) of deel 2 (allegro) van A. Vivaldi, voor categorie 2 het Allegro Appassionato Op. 43 van C. Saint-Saëns en voor categorie 3 het Rondo in g klein Op. 94 van A. Dvorak. Voor altviool moesten de deelnemers in categorie 1 de Prelude uit de Suite voor Altviool en Orkest van R. Vaughan Williams uitvoeren, en in categorie 2 de Romance Op. 85 van M. Bruch.

De prijsuitreiking geschiedde door juryvoorzitter Yke Toepoel en gastpresentator Edwin Rutten gezamenlijk, tijdens het slotconcert op 1 april waar vier eersteprijswinnaars hun verplichte werk speelden, begeleid door het Britten Jeugd Strijkorkest onder leiding van Loes Visser. Dit concert in theater De Spiegel te Zwolle was tevens het feestconcert bij het 10-jarig bestaan van het Britten Jeugd Strijkorkest. Door zijn enthousiaste en geestige presentatie zette Edwin Rutten (in onze jeugd bekend van kinderprogramma’s op TV, later vooral door muziekprogramma’s) extra luister bij aan het jubileum.

Bij het celloconcours in categorie 1 (10 t/m 12 jaar ) was Emma Naegele uit Utrecht de overtuigende winnares. Naast een optreden op het slotconcert won zij ook een masterclass van Gregor Horsch. De jury was onder de indruk van haar gedreven en extraverte spel, met grote contrasten. De welverdiende tweede plaats was voor Lola Jurakic uit Gouda; de jury roemde het voor haar leeftijd authentieke spel.

Emma van Schadewijk uit Arnhem won de eerste prijs in categorie 2 (13 t/m 15 jaar). Ook zij won, naast een solo optreden tijdens het slotconcert, een masterclass van Gregor Horsch. De jury prees haar gedurfde, intense spel en prachtige volwassen klank. Ze werd op de voet gevolgd door Reinier Wink uit Den Haag, die de tweede prijs won met zijn technisch superieure en temperamentvolle spel. De jury noemt hem een belofte voor de toekomst. Naast een solo-optreden met het Britten Jeugd Strijkorkest in Amsterdam, mocht ook hij een masterclass van Gregor Horsch in ontvangst nemen.

In categorie 3 (16 t/m 18 jaar) werden dit jaar twee tweede prijzen uitgereikt. Zowel Laurens Toet uit Berkel Enschot en Charlotte Brussee uit Amersfoort speelden het lastige Rondo van Dvorák met verve en wonnen beiden een masterclass van Gregor Horsch.

De 13-jarige Sunniva Skaug uit Delft won de eerste prijs bij het altvioolconcours in categorie 1 (10 t/m 14 jaar). Haar meeslepende en mooi gefraseerde spel maakte veel indruk op de jury. Ze vertelt echt een verhaal met haar interpretatie van de muziek. Ook zij verdiende hiermee een solo-optreden tijdens het slotconcert van het Britten Jeugd Strijkorkest en een masterclass van Michel Kugel.

In de hoogste leeftijdscategorie van het altvioolconcours (15 t/m 18 jaar) eindigden Kaat Schraepen uit Molenstede) en Jeltje Quirijnen uit Zutphen op een gedeelde eerste plaats. Jeltje Quirijnen viel op door haar ingetogen maar zeer expressieve, warme klank. Het spel van Kaat Schraepen was virtuoos en technisch hoogstaand, vooral in haar keuzewerk van het Derde Altvioolconcert van Henk Badings. Jeltje kreeg, naast een solo-optreden tijdens het slotconcert van het Britten Jeugd Strijkorkest, ook een masterclass van Michel Kugel aangeboden. Kaat mocht samen met het Britten Jeugd Strijkorkest tijdens een concert in Amsterdam optreden (zij was verhinderd om te spelen tijdens het slotconcert), en kreeg ook de masterclass van Michel Kugel aangeboden.

Alle prijswinnaars van het Britten Concours 2017 waren:
In Cello categorie 1 (10 t/m 12 jaar) was de eerste prijs voor Emma Naegele (11) uit Utrecht, de tweede prijs voor Lola Jurakic (12) uit Gouda, aanmoedigingsprijzen voor Lidwien Kuijper (11) uit Helmond en Merel Coster (10) uit Enschede. De Jongerenjuryprijs ging ook naar Emma Naegele.

In Cello categorie 2 (13 t/m 15 jaar) was de eerste prijs voor Emma van Schadewijk (13) uit Arnhem. De tweede prijs ging naar Reinier Wink (14) uit Den Haag en de derde prijs ging naar Bart van de Lint (13) uit Harderwijk. Aanmoedigingsprijzen waren er voor Birgit Kooiker (15) uit Amstelveen, Isaac Lottman (13) uit Amsterdam en Joaquin de la Cruz Tortosa (13) uit Den Haag. De Jongerenjuryprijs ging naar Reinier Wink.

In Cello categorie 3 (16 t/m 18 jaar) heeft de jury geen eerste prijs toegekend. De tweede prijs ging naar zowel Laurens Toet (17) uit Berkel Enschot en Charlotte Brussee (17) uit Amersfoort. De Jongerenjuryprijs ging ook naar Charlotte Brussee.

In Altviool categorie 1 (10 t/m 14 jaar) ging de eerste prijs naar Sunniva Skaug (13) uit Delft. Aanmoedigingsprijzen waren er voor Luna Verschoor (14) uit Zwolle en Stepan Prikazchnikov (14) uit Den Haag. De Jongerenjuryprijs ging naar Sunniva Skaug.

In Altviool categorie 2 (15 t/m 18 jaar) gingen de eerste prijzen naar zowel Jeltje Quirijnen (17) uit Zutphen als Kaat Schraepen (17) uit Molenstede (België). De derde prijs ging naar Steffie de Konink (15) uit Delfgauw. Jonas Meenderink (15) uit Oostvoorne kreeg van de jury een welverdiende aanmoedigingsprijs. De Jongerenjuryprijs ging naar Kaat Schraepen.

Terug naar overzicht