Jong Britten

Het Edward Strijkorkest en het Benjamin Strijkorkest vormen samen 'Jong Britten'. Samen zijn het Britten Jeugd Strijkorkest en 'Jong Britten' een doorlopende leerlijn voor jonge strijkers van 6 tot 22 jaar. Via het Edward Strijkorkest, het Benjamin Strijkorkest en uiteindelijk het Britten Jeugd Strijkorkest ontwikkelen de musici zich richting een eventuele vervolgstudie aan het conservatorium. Er wordt nauw samengewerkt met het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. 

Het motto van de Britten strijkorkesten is: talentontwikkeling met kwaliteit, warmte, bezieling en plezier!


Edward Strijkorkest

Het Edward Strijkorkest staat sinds 2014 onder leiding van Saron Houben en is opgericht in januari 2009 door violiste Elien Willems (toen onder de naam 'Basis Strijkorkest'. Het doel van het Edward Strijkorkest is beginnende strijkers - (alt-)violisten, cellisten en contrabassisten - te onderwijzen in het samenspel. Het samenspelen met leeftijdsgenoten werkt als een enorme stimulans voor de muzikale ontwikkeling van jonge musici en het bevordert het plezier in musiceren. De leeftijd van de strijkers ligt ongeveer tussen de 6 en 12 jaar. 

Het Edward Strijkorkest bestaat uit een groep van zo’n 15 tot 20 musici. Er individuele aandacht voor ieder kind in het orkest. Wekelijks hebben we veel plezier en wordt er hard gewerkt aan samenspel, zuiverheid en ritme. Ieder jaar speelt het Edward Jeugd Strijkorkest ongeveer vier concerten, zowel alleen als samen met het Benjamin Strijkorkest en het Britten Jeugd Strijkorkest.

Lees meer


Benjamin Strijkorkest

Het Benjamin Strijkorkest is in 2007 opgericht door violiste Elien Willems en dirigent Loes Visser. Het orkest biedt jonge strijkers met enige ervaring en aanleg, de kans hun muzikale talenten te ontwikkelen zodat zij kunnen doorgroeien naar het Britten Jeugd Strijkorkest. Net als bij het Britten Jeugd Strijkorkest is ook hier het motto: kwaliteit, warmte, bezieling en vooral: plezier in het samen muziek maken. De leeftijd van de orkestleden ligt ongeveer tussen de 9 en 15 jaar. 

Het Benjamin Strijkorkest won in 2014 de eerste prijs Cum Laude op het Internationaal Jeugd Muziekfestival in Neerpelt (België). In 2016 werd ook een eerste prijs gewonnen tijdens dit festival.

Iedere week wordt er hard gewerkt aan alle basiselementen van het samenspel, zoals gelijkspelen, intonatie, fraseren, ritmes, mooie klanken en klankkleuren maken, kijken en luisteren naar elkaar en podiumpresentatie. De eerste en tweede violen rouleren bij ieder stuk zodat iedereen de kans krijgt om te leren aanvoeren en solo’s te spelen, en iedereen voor- en achteraan in het orkest leert zitten. Ieder jaar is er in het najaar een repetitieweekend waar gewerkt wordt aan het nieuwe repertoire. Het seizoen wordt jaarlijks afgesloten met een muzikale en leuke tournee.

Lees meer