Jong Britten

Het Edward Jeugd Strijkorkest en het Benjamin Jeugd Strijkorkest vormen samen 'Jong Britten'. Met het Britten Jeugd Strijkorkest vormt Jong Britten zijn een podium voor talentontwikkeling voor jonge strijkers van 6 tot 22 jaar. Via het Edward Strijkorkest, het Benjamin Strijkorkest en uiteindelijk het Britten Jeugd Strijkorkest ontwikkelen de musici zich eventueel richting een vervolgstudie aan het conservatorium. Er wordt nauw samengewerkt met het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Het motto van de Britten strijkorkesten is: talentontwikkeling met kwaliteit, warmte, bezieling en plezier.

Edward Jeugd Strijkorkest

Het Edward Jeugd Strijkorkest staat sinds 2014 onder leiding van Saron Houben en is opgericht in januari 2009 door violiste Elien Willems. Het doel van het Edward Jeugd Strijkorkest is beginnende strijkers - (alt-)violisten, cellisten en contrabassisten - te onderwijzen in het samenspel. Het samenspelen met leeftijdsgenoten werkt als een enorme stimulans voor de muzikale ontwikkeling van jonge musici en het bevordert het plezier in musiceren. De leeftijd van de strijkers ligt ongeveer tussen de 6 en 12 jaar. 

Het Edward Jeugd Strijkorkest bestaat uit een groep van zo’n 10 tot 15 musici. Zo is er veel individuele aandacht voor ieder kind. Iedere week hebben we veel plezier en wordt er hard gewerkt aan samenspel, zuiverheid en ritme. Ieder jaar speelt het Edward Jeugd Strijkorkest ongeveer vier concerten, zowel alleen als samen met het Benjamin Jeugd Strijkorkest en het Britten Jeugd Strijkorkest.

Lees meer

Benjamin Jeugd Strijkorkest

Het Benjamin Jeugd Strijkorkest is in 2007 opgericht door violiste Elien Willems en dirigent Loes Visser. Het orkest biedt jonge strijkers met enige ervaring en aanleg voor hun instrument, de kans hun muzikale talenten zo te ontwikkelen dat zij kunnen doorgroeien naar het Britten Jeugd Strijkorkest. Net als bij het Britten Jeugd Strijkorkest is ook hier het motto: kwaliteit, warmte, bezieling en vooral: plezier in het samen muziek maken. De leeftijd van de orkestleden ligt ongeveer tussen de 9 en 15 jaar. 

Het Benjamin Jeugd Strijkorkest won in 2014 de eerste prijs Cum Laude op het Internationaal Jeugd Muziekfestival in Neerpelt (België). Iedere week wordt er hard gewerkt aan alle basiselementen van het samenspel, zoals gelijkspelen, intonatie, fraseren, ritmes, mooie klanken en kleuren maken, kijken en luisteren naar elkaar en presentatie. De eerste en tweede violen rouleren bij ieder stuk zodat iedereen de kans krijgt om te leren aanvoeren en solo’s te spelen, en iedereen voor- en achteraan leert zitten. Ieder jaar is er in het najaar een repetitieweekend waar gewerkt wordt aan het nieuwe repertoire. Het seizoen wordt jaarlijks afgesloten met een muzikale en leuke tournee.

Lees meer