Sasha Witteveen wint eerste prijs Britten Contrabasconcours 2020
21
jun

Sasha Witteveen wint eerste prijs Britten Contrabasconcours 2020

"Een virtuoze bassiste met zeer creatief spel"

Het Britten Contrabasconcours op 20 juni, georganiseerd door de Stichting Benjamin Britten Orkesten is gewonnen door Sasha Witteveen (17 jaar) uit Ouderkerk a/d Amstel. Zij imponeerde met haar zeer muzikale en creatieve spel. Het concours vond plaats in de Stadkamer Centrum Zwolle met een beperkt publiek vanwege de coronavoorschriften. Belangstellenden konden het concours via een livestream volgen. 

 

Loes Visser, voorzitter van de jury: “Sasha is een virtuoze bassiste. Ze heeft een natuurlijke klank die verschillende karakters laat horen. Haar presentatie is professioneel en het samenspel met haar pianist was geweldig. Van Sasha zullen wij nog veel gaan horen.” Naast een masterclass van de beroemde Weense contrabassist Dominik Wagner die dezelfde dag gegeven werd, wint Sasha o.a. een solo optreden bij het concert van het Britten Jeugd Strijkorkest op 23 oktober in Theater de Spiegel in Zwolle.  

 

De jonge contrabassiste is zeer vereerd met de prijs en was heel blij verrast dat het niveau van alle kandidaten erg hoog was. “Dit concours is de eerste in Nederland voor contrabassisten, een primeur. Heel goed dat hiermee aandacht is voor de contrabas als solo-instrument. Te vaak wordt de contrabas gezien als onderdeel van een orkest of als jazz-instrument. Ik hoop dat het kinderen stimuleert dit instrument te gaan bespelen. Het is mooi om te zien dat steeds meer componisten stukken schrijven voor contrabas. In vergelijking tot het viool- en piano-repertoire zijn dit er namelijk relatief weinig.” Sasha gaat naar 6 VWO komend schooljaar en studeert daarnaast al twee jaar aan het Conservatorium in Amsterdam bij Olivier Thiery. Door veel samenspel met anderen, zich te verdiepen in de theoretische en historische context van het instrument - en zowel solo, als in een orkest en kamermuziek te spelen, hoopt zij een veelzijdig musicus te worden. 

 

Juryrapport en prijzen Britten Contrabasconcours Categorie 12 t/m 18 jaar
Verplichte werk: Arne Werkman - Pièce pour Contrebasse et Ensemble a Chordes

 

1e prijs: Sasha Witteveen

Masterclass met Dominik Wagner, solo optreden met het Britten jeugd Strijkorkest tijdens het ‘winnaarsconcert’ op 23 oktober 2020 in Theater de Spiegel in Zwolle.

Sasha imponeerde de jury met haar zeer muzikale en creatieve spel. Een virtuoze bassiste, met een natuurlijke klank die verschillende karakters laat horen. Ze heeft een mooie, professionele presentatie en speelt geweldig samen met haar pianist.

 

2e prijs: Judith Capelle

Masterclass met Dominik Wagner plus een kamermuziekoptreden in de serie van Landgoed Vilsteren bij Ommen.

Judith is een echte ‘performer’ met een groot inlevingsvermogen en een volle basklank. Ze speelt heel goed samen met de pianist en maakt contact met het publiek. Het verplichte werk van Werkman speelde ze uit het hoofd en vrij, ze staat echt op het podium om een verhaal te vertellen.

 

3e prijs: Anneke Attema

Masterclass met Dominik Wagner plus een prijzenpakket van het Phion, het nieuwe Orkest van het Oosten en het Gelders Orkest samen.

Anneke heeft een prachtige gezongen toon en een ontspannen uitstraling. Ze speelt organisch met elegantie en flair. Anneke is heel muzikaal en heeft veel potentie.

 

Aanmoedigingsprijs: Rosemarijn van de Lint

Deelname aan de Kamermuziekcursus Woudschoten 2021.

Rosemarijn viel op omdat ze haar keuzewerk van Scarlatti muzikaal, met schwung, in passende barokstijl en met verschillende karakters in de diverse delen van de sonate speelde. In haar vertolking van Arne Werkman volgde ze heel goed de timing en de voorgeschreven dynamiek.

 

Participant Showcase Annemijn Vlug

Annemijn was de jongste van de deelnemers en deed niet mee in de jurering, maar trad op in de ‘showcase’. Omdat haar spel veelbelovend is ontvangt zij het nieuwe boek van Romijn Tilanus “Klankduiken”.

 

 Foto: Marco Slot

Terug