Violiste Liesbeth Steffens over Géza Szilvay

In november 2017 was Geza Szilvay een weekend op het conservatorium in Den Haag om een workshop te geven over zijn methode, de Colourstrings vioolmethode. Enthousiast gemaakt voor de Kodaly methode, (één van de pijlers van de Colourstrings), door een student van mij heb ik dat weekend zijn workshop gevolgd. Voor mij was de kennismaking met Colourstrings een ongelooflijke eye opener. Het werken vanuit de Kodaly filosofie - alles zingen met behulp van solmisatie - en dit omgezet naar het viool beginonderwijs, met eenvoudige liedjes die op allerlei mogelijke manieren en in allerlei posities op de viool worden gespeeld geeft zo veel vrijheid en plezier dat ik besloot me hierin te gaan verdiepen en te kijken hoe ik deze methode zou kunnen integreren in mijn bestaande privé lespraktijk.  (Ik geef altvioolles aan het conservatorium in Den Haag en heb thuis een aantal privé vioolleerlingen.)

Een logische stap was het om dan de 1e fase teacher training te gaan volgen, die afgelopen augustus plaatsvond in Madrid.

Het was een geweldige week! Behoorlijk intensief, met workshops over de eerste vioollessen en de fysieke begeleiding van de beginnende leerlingen (oefenen met/op elkaar!), workshops sol-fa zingen olv een Hongaarse pedagoge en een gedegen uitleg van alle Colourstrings boeken. Plus een paar Spaanse ‘voorbeeld-leerlingen’, die prachtig viool hebben leren spelen d.m.v. de methode van Geza.

Geza is een super bevlogen vioolpedagoog, die zijn eigen inzichten heeft samengebracht met die van Kodaly, Suzuki en Paul Rolland. Het resultaat is een methode die helemaal van het kind uitgaat, met ontzettend leuke illustraties en spitsvondigheden om de volwassen muziektheorie in kindertaal weer te geven. Elk detail dat je maar kunt tegenkomen in het viool onderwijs is ondervangen en uitgewerkt in deze methode. Maar wat vooral opvalt is de grote liefde voor muziek en de wens deze op een vrolijke, toegankelijke en tegelijk solide manier te delen met kinderen.

Ik kan iedereen aanraden om kennis te maken met Geza Szilvay en zijn methode. 
Voor mij is het in ieder geval een enorme verrijking en inspiratie!

Liesbeth Steffens.

Terug naar overzicht