Britten Jeugd Strijkorkest

Het Britten Jeugd Strijkorkest is opgericht in 2007 en staat onder leiding van dirigent Loes Visser. Het orkest biedt jonge talentvolle strijkers uit Oost Nederland de kans hun muzikale talenten op niveau te ontwikkelen. Ons motto daarbij is: kwaliteit, warmte, bezieling en plezier. Er wordt nauw samengewerkt met het ArtEZ Conservatorium in Zwolle waar wekelijk wordt gerepeteerd.De ‘Britteners’ speelden op vele podia en diverse keren voor het Nederlands Koningshuis o.a. tijdens koningsdag 2016 bij de ontvangst van de koninklijke familie in Zwolle. Het orkest bracht inmiddels 10 CD´s uit die regelmatig lovende kritieken krijgen op de radio en in de pers. In juli 2014 won het Britten Jeugd Strijkorkest de 1ste prijs in tijdens het prestigieuze Summa Cum Laude Festival in Wenen. Te gast bij het orkest waren spraakmakende artiesten als violiste Liza Ferschtman, pianist Daniel Wayenberg, cellist Gavriel Lipkind, violistes Carla Leurs, Maria Milstein, Tjeerd Top en Rosanne Philippens, sopraan Bernadeta Astari en de Engelse sterviolist en fotomodel Charlie Siem. In 2018 was violist en Cultuurprijs Overijssel 2018 winnaar Daniel Rowland te gast. Met hem werd het Concertino van Weinberg op CD gezet een samenwerking opgezet met het Stift International Music Festival. Ook jonge talentvolle solisten, vaak prijswinnaars van o.a. het Prinses Christina Concours en het Britten Concours, treden op met het Britten Jeugd Strijkorkest. Onder hen: Ramon van Engelenhoven (piano),  Roza Herwig (mezzosopraan) en Alexander Warenberg (cello).

Loes Visser

Loes Visser begon op haar 18e met dirigeren. Ze stond voor verschillende orkesten in binnen- en buitenland, onder meer voor de Kiev Soloïsts, het Staatssymfonieorkest van Oekraïne, het Nieuw Ensemble, het Amsterdams Theaterorkest en het Slovak Sinfonietta. Met het door haar opgerichte Adamello Ensemble gaf Loes Visser concerten op bijzondere plaatsen, zoals de gevangenis in Scheveningen en toerde zij vele malen door Italië. Ze trad op met vele solisten, zoals Eva Maria Westbroek, Frank van Aken, Miranda van Kralingen, Naum Grubert, Liza Ferschtman, Rosanne Philippens en Maria Milstein. Haar voorliefde gaat uit naar opera, het laatromantische repertoire en nieuwe muziek en ze staat bekend om haar originele programma keuzes.

Het Britten Jeugd Strijkorkest richtte Loes Visser op in 2007, als orkest voor jonge strijkers uit Oost-Nederland met talent, die zij met passie begeleidt in hun muzikale ontwikkeling. Het orkest heeft als standplaats Zwolle. Loes Visser was ook enkele jaren hoofd Kamermuziek aan het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Zij studeerde viool bij Bouw Lemkes, altviool bij Jürgen Kussmaul en orkestdirectie bij Ru Sevenhuijsen, Ed Spanjaard en Lucas Vis, onder meer aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Ook volgde zij masterclasses en lessen bij Bernhard Haitink, Ilja Mussin, Constantin Bugeanu en bij Franco Ferrara en Guennadi Rozdestwenski in Siena.