Prijswinnaars Britten Concours 2020
14
jun

Prijswinnaars Britten Concours 2020

Pieter Streefkerk, Evy Hamers en Dasha Serck: eerste prijswinnaars!

De elfde editie van het Britten Vioolconcours was een zeer bijzondere. Allereerst door het heel hoge niveau van de deelnemers, zowel technisch als muzikaal. De organisatie is erg blij dat het concours tóch doorgang kon vinden. Niet via online ingezonden filmpjes, maar live! De manier waarop spel, muzikaliteit en techniek het best beoordeeld kan worden. Bovendien gaf het deelnemers de ervaring op te treden voor publiek en een jury. Deze editie kon natuurlijk maar een zeer klein publiek uitgenodigd worden vanwege de corona-voorschriften van de overheid en het RIVM. De geplande locatie bij Conservatorium ArtEZ (Zwolle) was nog niet te gebruiken. In de Groote Sociëteit in Zwolle vond het Britten Concours een heel plezierige alternatieve plek. Het grote publiek kon de deelnemers via een live stream volgen. Het vioolconcours werd over twee dagen verdeeld; op zaterdag 13 en zondag 14 juni. 

De uitslag van het concours voor alle leeftijdscategorieën is bekend gemaakt:

Categorie I: 10-12 jaar

1e prijs: Pieter Streefkerk
Adembenemend goed! Pieter neemt je volledig mee in zijn verhaal. Zijn spel ontroert en is vol overtuigingskracht en overgave. Hij durft de tijd te nemen en houdt de spanning vast door mooie wendingen in zijn spel. Pieter speelt natuurlijk en vol vrijheid en straalt daarmee veel speelplezier uit! Hij heeft een uitstekend technisch niveau en weet op een knappe manier de techniek ondergeschikt te maken aan de muzikaliteit.

2e prijs: Michelle Kumara
Michelle heeft een hele mooie, heldere klank. Virtuoos! Haar spel is briljant, heel muzikaal, en ze maakt verschillende karakters. Ze heeft een natuurlijke muzikaliteit, doorleefd spel. Michelle liet de structuur van het stuk horen, ze heeft muzikaal overzicht. Ze is stabiel in technische passages, die ze goed heeft gespeeld. Voordat ze begint, zit ze al in de muziek. Ze speelt met veel verbeelding, zowel stoer als fijnzinnig.

2e prijs: Quinten van Brummen
Quinten is een groot talent, echt een muzikant. Hij speelt met lef en overtuiging!  Hij vertelt echt een verhaal; een bijzondere musicus! Het samenspel met zijn pianist was zeer levendig. Quinten speelt goed samen. Hij heeft een heel mooie stokvoering en boeide van het begin tot het eind!

3e prijs: Floor Kes

Floor is bijzonder muzikaal, haar spel is bijzonder kleurrijk. Ze heeft een goede toonvorming, heel natuurlijk. Haar spel is elegant, verfijnd en aantrekkelijk. Ze luistert goed, heeft een mooie intonatie en met de techniek zit het goed. Ze liet levendige, verschillende karakters horen en vertelt een muzikaal verhaal. Flooor heeft gevoel voor lange lijnen, ze voelt de muzikale spanningsboog van binnen.

Categorie II: 13- 15 jaar

1e prijs: Evy Hamers
Evy speelde met veel overtuiging; met liefde en heel zorgvuldig. Ze ontroerde de jury met haar mooie klank en muzikaliteit. Haar spel klink erg volwassen, bijna doorleefd. Evy hanteert een goede timing. De e-snaar gaf zij een zilverachtige klank mee. Evy speelt met verve, speels en met pit!

2e prijs: Charlotte Kouwe
Charlotte heeft een professionele precisie. Ze brengt een prachtige, warme klank met een mooie frasering. Ze speelde fantastisch samen met de pianist. Charlotte bracht op energieke wijze mooie kleurverschillen.

3e prijs: Pippa Schot
Pippa's heldere spel is boeiend en vertellend. Ze is een bijzondere, muzikale persoonlijkheid.

Categorie 16 - 18 jaar

1e prijs: Dasha Serck
De jury was onder de indruk van Dasha! Haar spel was doorleefd en soepel. Zij heeft een bijzonder oog en oor voor details. Ze neemt risico's, is temperamentvol en virtuoos. Dasha speelt verhalend en vrij. Ze is een zeer gedreven violiste, een ervaren performer.

2e prijs: Ruben Ide
Als integer musicus brengt Ruben een briljante klank. Zijn spel is beeldend en verhalend, hij bracht de muziek werkelijk over. De jury viel als een blok voor hem.

3e prijs: Lente van Dijk 
Lente is een prettige podiumpersoonlijkheid. Ze speelt met durf en plezier. Haar spel is violistisch, boeit en heeft een kernachtige klank. Lente heeft gevoel voor het instrument, écht een violiste!

De aanmoedigingsprijzen voor deelnemers die opvielen door hun spel zijn in categorie I (10-12 jaar): Dylan GenevAlix Rodenburg en Valérie LangendonckVoor categorie III (16-18 jaar) zijn dat:  Vivian GiesbertzAdriaan van Es en Alan Mukriani.

Hartelijk gefeliciteerd aan álle deelnemers. Wij danken jullie voor jullie mooie bijdrage aan het Britten Vioolconcours 2020. Fijn dat jullie er waren en wellicht tot over twee jaar bij het Britten Concours 2022! 

Het Britten Contrabasconcours (Primeur!) vindt plaats op zaterdag 20 juni aanstaande. Ook dit concours is via een live stream te volgen!

Terug